És nem sejted hogy véletleneid belőled fakadnak...

Random.

És akkor mi van...?!

2016. november 27. - Raymond.yah

A hetekben elolvastam Almási Kitti Bátran élni, félelmeink és gátlásaink leküzdése című könyvét. Előre lespoilerezem, ha elolvasod a könyvet attól nem leszel bátrabb, nem lesz kevesebb félelmed és nem is fogod tudni könnyebben legyőzni a gátlásaidat. Egyébként ezt nem is ígéri az író. Ilyen az élet, nem elég valamit elolvasni, az olvasottakat értelmezni, használni és gyakorolni kell. 

wpid-brave-cat.jpg

A könyv tele van szuper sztorikkal, a szerző saját praxisából hozott igazi történetekkel. Kitti rengetegeget idéz, más zseniális pszichológustól, költőtől, ami a könyv olvasásának az elején még zavart, viszont feledtetni tudta ezt a történetek nagyszerűsége.  

Idéznék pár szösszenetet a könyvből, amelyek számomra nagyon tetszettek, így remélem, majd neked is megjön a kedved ahhoz, hogy elolvasd a művet. 

Az a fantasztikus televízió

Ha az ember ingermegvonásos, unalmas életet él, akkor egy idő után már neurológiai szinten is muszáj, hogy valami történjen végre. A tévé is ezért van folyton bekapcsolva azokban az otthonokban, ahol egyébként nem nagyon beszélgetnek, játszanak, olvasnak, szeretkeznek. Minél tompább, tartalmatlanabb, egyhangúbb életet él valaki, annál harsányabb és durvább műsorokat néz szívesen, hogy az éberségi szintjét fenntartsa: tömeggyilkosságokról szóló akciófilmek, nemi erőszak kísérlete a valóságshowban, péniszhelikopterezés, herevasaltatás.

A könyv 2015-ben került kiadásra, ergo idén történt dolgok előtt íródott. Gondoljunk a most is futó valóságshowban történtekre és hogy miért is ilyen, népszerűek ezek a „remek műsorok”. 

A szabadság ára

Onnan indultunk el, hogy a madárka rabságban érezte magát, és ki akart repülni a kalitkából. Ez után fölfedezte, hogy az ajtó nyitva van, távozhat, de a szabadságnak is ára van. Ezután maga döntött úgy, hogy marad, mert amivel a kirepülés járna, azt nem tudja, vagy nem akarja vállalni. 

Az ember sok helyzetében gondolhatja, hogy ha „szabad” lenne, akkor esetleg jobb lenne az élete, könnyebben tudna élni. De sokan bele sem gondolnak abba, hogy mivel fog járni a szabadság, aminek sokszor tényleg van valamilyen ára.

A fentebbi történethez még:

A lehetőségünk ilyenkor az, hogy megtanuljunk másképpen viszonyulni ahhoz, amivel együtt kell élnünk. A helyzet nem változik meg — mi leszünk mások, és így a helyzet sem ugyanazt jelenti már számunkra. Nem oldottuk meg, de meghaladtuk.

Sokszor nem csak a menekülés, szabaddá válás” jelenthet megoldás egy helyzetből, hanem az elfogadás és a saját szemléletünk megváltozása, megváltoztatása is.

A jelen megélése

Az ajándék az adott pillanatban van — ezt az angol „present” kifejezés is magában hordozza, ami azt is jelenti, hogy jelen(idő), de azt is hogy ajándék.   

Mindfullness. Mostanában nagyon felkapott téma, nem véletlenül. 

Mi számít életünk végén

Nap, mint nap találkozom azzal, hogy az emberek hajszolják a pénzt, görcsölnek, hogy feljebb kerüljenek, hogy terjeszkedjenek, hogy mindenkinek megmutassák — és közben pontosan attól kerülnek így távol, amiért anno belevágtak az egészbe. Élete végén szintem mindenki ugyanazokat a dolgokat érzi fontosnak és értékesnek (a szeretteikkel együtt töltött időt, a velük megélt élményeket), és következetesen elértéktelenítik azt, amire a legtöbb időt fordították (a karriert, az anyagi jólétet).   

Több kutatás is készült a témában. Idős, beteg, életük végéhez közeledő embereket kérdeztek meg arról, hogy mit gondolnak az életükről, mit csináltak volna többet, és mi az amivel kevesebbet foglalkoztak volna az életük során. (Például)

A könyv maga

Nagyon olvasmányos lett, megszámlálhatatlan vicces és igaz történet, elbeszélés található benne. Nem maradnak el a pszichológiai miértek és magyarázatok sem, de a könyvnek nem ez az erőssége, és nem is ebben akar teljesnek lenni. 

Szórakoztató, sokatmondó, sokszor „aha” élményt nyújtó írás lett. Nagyon ajánlom mindenkinek akit érdekel, hogy más emberek hogyan tudtak túllépni a saját félelmeiken, és hogy milyen út vár arra aki tenni is szeretne azért, hogy bátrabb életet éljen. 

Dr. Almási Kitti facebook oldala.

Végül felajánlom, hogy az első jelentkezőnek kölcsönadom a könyvet hogy Ő is elolvashassa! Jelentkezzetek érte nyugodtan ITT!  

A bejegyzés trackback címe:

https://veletlenek.blog.hu/api/trackback/id/tr10011998282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása